h1

Великденска купа за яйца

април 6, 2010

Отново организирахме малка и скромна женска сбирка. Този път за боядисване на яйца с естествени бои. Ането влезе и каза „А имаш вече купа за яйцата, страхотна е!“. Не бях помислила за какво точно ми е тази купа, но пък и идеята на Ането не беше лоша. И така, това е купа за великденски яйца изцяло от рециклиран кашон и листенца от рози. Листенцата по кафеняха, кашона стана блед, но формата е чудесна.

Яйцата станаха симпатични, макар и не точно според очакванията. Няма да говоря за опитите с морков, магданоз и риган, суха коприва,  които изобщо не боядисаха нищо. За това пък отвара от куркума вряща във вода 6-10 мин се оказа идеална, получи се чудесно наситено жълто.

Очаквах чая от мате да стане тъмно и наситено зелено, т.к. обикновено в чайника оставя страхотни петна, които трудно успявам да отстраня. Само, че по-моя грешка се оказа, че чая не е чисто мате, а е с лимонена тревичка. Цвета на водата стана по-светъл и не потъмня толкова силно, колкото очаквах. Съответно яйцата не станаха много наситено зелени, даже в началото цветът им беше светло жълт. Кисненето от 7-8 часа обаче даже резултат и те станах зелени, макар и не толкова наситени.

Ефекта от цвекло беше изненадващ. Първо, навсякъде четохме, че се вари, а всъщност с варенето става още по-бледо и по кафяво. Второ кисненето продължително време в чист сок от цвекло, без вода, който Ането донесе изстискан предварително, даде наситеност на цвета. Трето цвета е по-скоро кафяво, от колкото червено.

И четвъртият опит, който отбелязвам като успешен е този с вино. Яйцето стана лилавеещо. Т.к. използвах утайка, в която се беше концентрирала нещо като кристалчета, яйцето се покри със скреж с приятно лъскав брокат.

Advertisements

3 Коментари

  1. знаех си, че е купа за яйца 🙂 Хубава снимка


  2. […] още блогъри, които са пробвали естествените бои – Igral и Aneto, така че догодина ще съм по-подготвена. AKPC_IDS += […]


  3. много ми харесва лилавото на виното. догодина ще пробвам непременно. поздрави 🙂Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: