h1

Боядисахме яйцата

април 22, 2011

Тази година реших да се съсредоточа в по-малко експерименти. Така ми беше лесно да се подготвя в по-кратък срок. Разбира се отново задачата беше боите да са от естествени природни продукти. Люспи от червен лук от една мила продавачка на пазара за т. нар червен цвят, куркума от първия магазин, в който влязох за жълто и предварително набрана коприва за зелено.

Резултатът от люспите от лук беше прекрасно, наситен, много тъмен кафяво-червеникав цвят. Яйцата директно си ги сварих заедно с люспите. Определено бих казала, че опита е сполучлив.

Куркума бях пробвала още миналата година и резултата беше очаквания наситен жълт цвят. Тук първо сварих яйцата и по някое време добавих да се свари и куркумата. След това ги оставих да се киснат колкото си искат. По-дълго киснене, по-добър резултат.

Копривата. Тук имаше изненада. Първо сварих яйцата. После добавих копривата и поварих още малко. Оставих ги да киснат. Цвета се получи много блед. Отавих ги да киснат още – пак блед. Реших да ги извадя и тогава по тях полепна маслото, което се беше отделило на повърхността при варенето. Някак си се разпредели равномерно по яйцата. Така се получиха тези странни петна. След като изсъхнаха яйцата потъмняха още малко, съвсем леко … или поне на мен така ми се струва. Бих определила експеримента като интересен.

Някой да е пробвал с цветно зеле?

4 Коментари

  1. Браво, Иринче! Чудни са станали 🙂


  2. Страхотно! Със сигурност доста по-нтересно и занимателно от използването на химически прахчета и тям подобни.


  3. Христос Воскресе!

    Яйчицата са станали страхотни! Никога не съм се опитвала да ги боядисвам с естествени багрила, но до година ще пробвам и аз:-)

    Весели празници:)


  4. хей, страхотни са станали, особено червения цвят е един път.поздрави и усмихнати дниВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: